Mi a különbség az útmegosztás és telekocsizás között?

2022. ápr. 8.

Milyen közösségi közlekedési megoldások vannak?A hagyományos tömegközlekedés mellett manapság sok autó és útmegosztó megoldás létezik, azonban nagy különbségek vannak a megoldások között. Az egyik típusa a megoldásoknak az útmegosztást támogató applikációk: pl.: Uber, Lyft.  Míg a telekocsizást támogató appok az Oszkár és BlaBlaCar.

Mi a különbség az útmegosztás és a telekocsizás között?

Az útmegosztásra alkalmas szolgáltatások (Uber / Lyft) esetében az autó tulajdonos taxisofőrként működik és az utas által megrendelt útvonalon megy végig pénzért.Ebben az esetben a sofőrnek nincs saját célja az útvonalon, kizárólag az utas igényeit teljesíti. A  sofőr szolgáltatást nyújt az utasnak és az utastól elkért összeg az ő vállalkozásának az árbevétele. Pontosan úgy működik mint egy taxi, egy sofőrszolgáltató vagy fuvarozó cég.Ezzel szemben a telekocsizásnak a költségmegosztás az alapja. A kereslet-kínálat összekötésének a folyamata megfordul. A sofőr meghirdeti a saját útvonalát, amin a jövőben utazni fog és várja az utasok jelentkezését, hogy csatlakozzanak az utazáshoz és beszálljanak az útiköltségbe. Ebben az esetben senki nem nyújt szolgáltatást a másik félnek, nincs üzletszerű tevékenység, viszont mégis legálisan adhat pénzt az utas a sofőrnek.Természetesen vannak olyan személyszállítók, akik az Oszkáron hirdetnek és üzletszerűen szállítják az utasokat városok között. Ők ezt nyíltan és legálisan csinálják, azaz nyugtát adnak a szolgáltatásról.

Hogyan kerül a képbe a Lifty és mi a különbség?

Jelenlegi telekocsizás csak hosszútávú alkalmi utazásokra alkalmas, mert sofőrként hosszas és körülményes utasokat találni. A sofőrök csak a hosszabb, költséges utakat hirdetik meg és városok között csomópontoktól csomópontokig történik az utazás. Városon belül belül már minden utas magának oldja meg, hogy hogyan jut el a végleges célállomásra.A telekocsizás jelenlegi formája nem alkalmas a rövid távú utakra. A rendszeres hirdetés és egyeztetés sok időt és energiát visz el, a költségtérítést pedig készpénzben rendezni nehézkes.A Lifty-vel a felhasználók nem apróhirdetések között keresnek, hanem szokásos útvonalak alapján összekötjük őket más felhasználókkal. Úgy működik, mint egy társkereső oldal csak útvonalak alapján történik a párosítás. “Csak azoknak a profilját látod, akik veled egy útvonalon utaznak”.A költségelszámolás a Lifty által megszabott km árfolyamon történik. A Lifty hosszútávú terve, hogy minden tranzakció az applikáción belül történjen, így könnyen és egyszerűen pattanhatunk be egymás kocsijába.

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?