Kinek és miért jó a Lifty telekocsi?

2022. máj. 20.

Hol van szükség a Lifty telekocsira?

Statisztikailag Budapesten és az agglomerációban az emberek egyhamrada napi szinten ingázik, ami egyre több pénzbe és időbe kerül a lakosságnak.KSH által publikált 2016-os Az ingázás kiemelt célpontjai című felmérésből kiderül, hogy Magyarország lakosainak több mint harmada (1,34 M fő) ingázik naponta a lakó- és munkahelye között. Az ingázás főként a megyeszékhelyeken és Budapesten a legintenzívebb. 2011-ben minden hatodik ingázó Budapestre járt dolgozni. A kiemelt ingázási helységek sajátos csoportját alkotják a Budapest vonzáskörzetébe tartozó Pest megyei települések. A fővárosba ingázók foglalkoztatottak száma: 225 518 fő volt 2011-ben. Budapestre átlagosan 31 km távolságból járnak az emberek (KSH, 2016).Vitézy Dávid izgalmas részletekbe vezet be a Budapesti közlekedési problémákról. A 2020-as előadásában kifejti, hogy a fővárosba költöző tömegek az elővárosokban telepednek le, de munkába vagy iskolába a fővárosba járnak minden nap. Ez megfigyelhető a népességszám alakulásából: 1960 és 2017 között 60%-al növekedett az agglomeráció népessége, míg Budapest belső kerületeinek a népessége a felére csökkent. 

A népesség változás következtében az ingázó autók száma is hasonló trendben változik. 2010 és 2020 között a gépjármű állomány 1 millióról 1,25 millióra nőtt a Pest megyei régióban. Ez a növekedés az agglomerációs területeken kétszer akkora, mint a fővárosban. Tíz év alatt 36%-al nőtt a gépjármű állomány. (Vitézy, 2020)

Miért van szükség a Lifty telekocsira?

A napi ingázás problémájára megjelenik az egyének és a társadalmi szinteken is. Az utazás jelentős részét az ingázók a dugóban töltik, naponta átlagosan 37 percet, ami évente -300 Mrd nemzetgazdasági kárt okoz a magyar gazdaságnak. Az embereknek pedig stresszes, drága és frusztráló napi ingázás folyamata. Naponta 755 000 fő lépi át Budapest határát autóval minden nap, míg 547 000 fő teszi ezt valamilyen tömegközlekedéssel. (Vitézy, 2020)

Kiknek tud  segíteni legelőször?

Budakeszi, Szigetszentmiklós, Gyál, Veresegyháza irányából hiányos vagy körülményes a vonatközlekedés, ezért az itt élő ingázók sokkal nehezebb helyzetben vannak.A térképet megfigyelve látható, hogy kb. 9 tipikus útvonalon érkeznek az emberek a fővárosba. Az előadás alapján azokon az útvonalakon lehet a leghasznosabb a városi telekocsizás, ahol hiányzik a modern vonat közlekedési lehetőség. Ez 4 útvonalon jellemző (piros útvonalak): Budakeszi, Szigetszentmiklós, Gyál, Veresegyháza.

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?

gyakori kérdések
a Liftyről

Mi az a lifty?

Hogyan működik?

Hol érem el a szolgáltatást?